Zo houdt je die hormonen in toom


Ben je opvliegerig van aard, kun je slecht tegen stress en heb je soms zelfs het gevoel dat je het moederschap niet aankunt? Dat kunnen de hormonen zijn. Het goede nieuws: er is wat tegen te doen!

Had je moeder veel last van hormoonschommelingen? Dan heb jij dat waarschijnlijk ook. En heb je een heftige puberteit doorgemaakt en veel last van PMS? Berg je dan maar voor de overgang. Vroeger dacht men dat hormonen alleen belangrijk waren voor het krijgen van een kind. Nu weten we dat hormonen overal in het lijf een functie hebben. Het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen, bijvoorbeeld, regelt niet alleen je maandelijkse cyclus, maar is ook van invloed op de elasticiteit van vaatwanden en je huid.

Wanner je oestrogeengehalte schommelt kun je last krijgen van stemmingswisselingen. En dat is nou precies waar het om draait tijdens de vier grote hormonale invloeden op het leven van de vrouw: de puberteit, de maandelijkse cyclus, de zwangerschap en de overgang. Alleen herkennen we het niet altijd als zodanig. Dat pubers chagrijnig zijn en om het minste of geringste kunnen ontploffen, zien we als een psychisch proces: ze moeten zich losmaken van hun ouders. Dat zwangere vrouwen labiel zijn, hoort erbij en ach, het is een afgebakende periode. ‘Omdat het verschillende periodes beslaat, denken we dat het verschillende processen zijn. Maar het heeft allemaal te maken met diezelfde veranderende hormonen en de daarbij behorende stemmingswisselingen,’ zegt Catherine van Heest, directeur van Care for Women, een organisatie die gespecialiseerd is in vrouwelijke hormonale klachten rondom zwangerschap, PMS en overgang.

WENDY_BLOEMILLUSTRATIE1a

Nienke (42) heeft veel last van hormonale schommelingen. Hierdoor is zij in aanraking gekomen met de organisatie Care for Women. Het is jammer dat Nienke niet eerder naar een Care for Women-specialist is gegaan, zegt Catherine van Heest. ‘Die had haar kunnen vertellen dat er veel meer vrouwen zijn zoals zij. Dan had ze zich niet zo alleen gevoeld.

‘Wij vrouwen zijn cultureel bepaald controlfreaks. We combineren werk en kinderen, houden de sociale agenda bij. Het gaat mis op het moment dat je het gevoel krijgt dat je niet meer alle ballen omhoog kunt houden. En als je veel last hebt van stemmings- wisselingen, is dat bijna onmogelijk. Bijvoorbeeld: je vraagt of je kind ergens mee op kan houden en hij doet het niet meteen. Normaal gesproken bouwt boosheid en irritatie zich langzaam op. Een vrouw met PMS heeft geen controle, de woede ontvlamt in één keer en ze wordt buitensporig boos. Omdat dit tegen de afspraak in is van hoe je je hoort te gedragen, krijgt ze een gevoel van falen en denkt: ik kan het niet.’

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal en wil je graag tips en persoonlijke verhalen lezen? Haal dan WENDY #4 in huis!

Tekst: Suzanne Rethans
Beeld: Tom ten Seldam


Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsberichten

Zelf je afspraak maken, 24 uur per dag

AFSPRAAK MAKEN? BEL 055-8430431

Er zijn meer tijden mogelijk dan in de webagenda open staan!

Orthomoleculair geschoold
(sinds juli 2014) 


Nieuwe Praktijk locatie Deventer!

M.i.v. 29-1-2019 houdt ik mijn praktijk bij
Kuna Ludado centrum voor WelZijn
Brinkgreverweg 122
Devente

lees het hele artikel
Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsberichten

Activiteit

Filmpje:

https://www.destentor.nl/apeldoorn/in-de-overgang-na-17-00-uur-geen-koffie-thee-en-chocolade~a08a3207/

Tijd voor jezelf moment


Herkenning? Erkenning? 

Iemand die begrijpt waar je het over hebt.
Die jouw klachten serieus neemt.
Gun jezelf een consult,...
Het kan je zoveel inzicht geven!

Meer lezen? 'Te lijf'
door Isa Hoes


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gratis Care for Women nieuwsbrief

Elke maand het laatste nieuws over Care for Women en nieuwe artikelen. Blijf verbonden, meld je aan!

Naam *
E-mail *