Vrouw zijn en hormonen


Als jonge vrouw krijg je rond je 12e te maken met de maandelijkse cyclus en dat kan doorgaan tot ruim na je 50e. Meer dan 40 jaar lang elke maand een menstruatie met de daarbijbehorende ongemakken.  Het zijn met name de hormoonschommelingen die klachten veroorzaken bij het opgang komen van de menstruatiecyclus in het begin van de puberteit, maar ook tijdens de afbouw daarvan gedurende de de overgang. Ongeveer 25% van de vrouwen ondervinden ernstige klachten vlak voor de menstruatie, het zogenaamde Pre Menstrueel Syndroom (PMS). Je kunt elke maand 10 tot 14 dagen niet ‘goed in je vel zitten‘  je kunt je zelfs extreem anders voelen en dat kan een  negatieve invloed op je relatie, gezin, en je werk hebben.
Machteld Kaempfer van Care for Women geeft advies en begeleiding aan vrouwen met hormonale klachten. Zij heeft haar praktijk in Apeldorn, Deventer en Epe.
Er zijn veel verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn meestal kleiner en hebben bredere heupen. Ze hebben meer vetweefsel (vrouwen 25% en mannen 15%) en minder testosteron en daardoor minder spierweefsel. De vrouw heeft gemiddeld 30 % spierweefsel en de man 40%. Gaat het om onze gezondheid dan zien we dat we als vrouw meer gezondheidsproblemen hebben dan  mannen, vooral na de periode van de overgang. We krijgen vaker de diagnose depressie, hart- en vaatziekten, osteoporose, reumatoïde artritis en meer. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekte is doodsoorzaak 1 bij vrouwen (57 vrouwen tegen 51 mannen per dag), we krijgen 3x zo vaak botontkalking en 2x zo vaak depressie (1 op de 5 vrouwen tegen 1 op de 10 mannen, zo schat men).
Laat af en toe een gezondheidscheck doen om te controleren of je bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker goed zijn. De overgang verhoogt het risico op het ontstaan van botontkalking, stijgen van bloeddruk en cholesterol. Meten is weten.
 
Tijdens grote hormonale veranderingen zoals een zwangerschap en de overgang kunnen die schommelingen aanleiding geven tot stemmingsklachten (snel boos, onzeker, emotioneel, angstig), lichamelijke klachten (gewrichts- en spierklachten, haaruitval, opvliegers, zweetaanvallen), maar ook slecht slapen, minder zin in seks hebben, moe zijn en minder energie hebben.
Perioden van hormonale instabiliteit kunnen ervoor zorgen dat factoren als stress harder aankomen. Stress is onvermijdelijk in ons leven. Gezonde stress zorgt voor motivatie, concentratie en energie om goed te functioneren. Als je in korte tijd veel stress te verduren krijgt kan dat de balans tussen spanning en ontspanning ernstig verstoren. Stressfactoren zijn er vele;  een ernstige ziekte, operatie, scheiding, verhuizing, financiële problemen, mantelzorg, een overlijden, maar ook een hoge werkdruk en een slechte werksfeer. Wat ook van belang is bij stressbeleving zijn de persoonlijke eigenschappen, zoals het perfectionistisch zijn, moeilijk grenzen kunnen stellen, het hebben van groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ons lichaam reageert alert op stress, er wordt dan veel stresshormoon ( cortisol) gemaakt wat ervoor zorgt dat we de stress periode goed kunnen doorstaan. Meer stress dan draaglijk is voor het lichaam kan klachten van overspannenheid,  rusteloosheid, gejaagdheid, prikkelbaarheid, duizeligheid en slecht slapen geven en uiteindelijk resulteren in chronische gezondheidsproblemen en burnout.
 
 
Vrouwen hebben een hoog gehalte aan oestrogenen, het zogenaamde ‘zorghormoon’. Dus dat zorgen zit bij ons vrouwen  eigenlijk gewoon in onze hormonen ... alles regelen en vooral alles onder willen controle houden, daar zijn we goed in. Hoe meer ballen we voor onszelf  in de lucht moeten houden, hoe meer stress dat ons geeft, aldus Machteld.
Als hormoonschommelingen klachten geven waardoor je je niet meer jezelf voelt, wordt het tijd om er wat aan te gaan doen. Door samen te kijken wat er speelt, waardoor klachten eigenlijk veroorzaakt worden, hoe de cyclus daarop van invloed is, en vooral ook door samen te kijken wat je er zelf aan kunt doen, zullen veel klachten kunnen worden verminderd. Voeding, leefstijl, proberen te verminderen van stress en weer een balans in de hormonen krijgen gaan ervoor zorgen dat vrouw zijn weer leuk wordt.


Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsberichten

Zelf je afspraak maken, 24 uur per dag

AFSPRAAK MAKEN? BEL 055-8430431

Er zijn meer tijden mogelijk dan in de webagenda open staan!

Orthomoleculair geschoold
(sinds juli 2014) 


Nieuwe Praktijk locatie Deventer!

M.i.v. 29-1-2019 houdt ik mijn praktijk bij
Kuna Ludado centrum voor WelZijn
Brinkgreverweg 122
Devente

lees het hele artikel
Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsberichten

Activiteit

Filmpje:

https://www.destentor.nl/apeldoorn/in-de-overgang-na-17-00-uur-geen-koffie-thee-en-chocolade~a08a3207/

Tijd voor jezelf moment


Herkenning? Erkenning? 

Iemand die begrijpt waar je het over hebt.
Die jouw klachten serieus neemt.
Gun jezelf een consult,...
Het kan je zoveel inzicht geven!

Meer lezen? 'Te lijf'
door Isa Hoes


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gratis Care for Women nieuwsbrief

Elke maand het laatste nieuws over Care for Women en nieuwe artikelen. Blijf verbonden, meld je aan!

Naam *
E-mail *